Velika odgovornost (Mt 1,18–24)

Velika odgovornost (Mt 1,18–24)

Objavil Tadej Pagon, Z 0 Komentarjev, Kategorija: Duhovne misli,

Jožef v dogodku, ki ga predstavlja današnji evangelijski odlomek, preko sanj spozna poslanstvo Marijinega sina in zato ve, da je Jezus Odrešenik, ki je bil obljubljen njegovemu ljudstvu Izraelu. Kar se bo svobodno odločil narediti, ga ne zadeva samo kot Marijinega moža, ampak tudi kot člana nekega ljudstva: kot Davidov potomec je on nosilec obljub; on je tisti, ki Jezusa naredi za nosilca obljub v dobro vsega ljudstva. Z razodetjem Jožefu je bila tako nad Jezusovim pravim poreklom razprostrta tančica. Zaenkrat ga bodo ljudje torej poznali kot sina tesarja Jožefa. Polno razodetje skrivnosti Jezusovega Božjega sinovstva bo vidno šele po veliki noči, ko bodo kristjani po prejemu daru Duha vodeni k polnemu poznanju celotne resnice.

Prerokba, ki je bila dana že Ahazu (734–728 pr. Kr.), brezbožnemu Davidovemu potomcu, vendar je v ljudstvu, ki jo je ponavljalo, ko je bralo Sveto pismo, vzbudila pričakovanje boljše prihodnosti; tako je Devica mati za toliko stoletij postala znamenje trdnega upanja. Sedaj evangelist pravi, da je pričakovanja konec, ker je prišla izpolnitev, ki presega vsako pričakovanje. Konec odlomka opisuje Jožefovo pokorščino. Kakor je Marija odgovorila angelu: »Glej, Gospodova služabnica sem, zgodi se mi po tvoji besedi«, Jožef isto pove z dejanji: vzame Marijo k sebi in Marijinemu sinu da ime Jezus. Kakor se Marija s svojim popolnim sprejemanjem izkaže za Gospodovo služabnico, tako je pravični Jožef resnični Gospodov služabnik, ker poslanstvo, ki mu je bilo zaupano, sprejme za svoje. Nikoli nista bila dva človeka tako složna, nikoli nista dva človeka imela v sebi upanja in veselja celega sveta; nikoli nista imela dva človeka tako velike odgovornosti in nikoli je nista dva človeka živela v tako popolnem združenju z Bogom kot Marija in Jožef! (Po: M. Galizziju)

Ker je bil Jožef, njen mož, pravičen in je ni hotel osramotiti, jo je sklenil skrivaj odsloviti. Ko pa je to premišljeval, glej, se mu prikaže v spanju Gospodov angel in pravi: »Jožef, Davidov sin, ne boj se vzeti k sebi Marije, svoje žene; kar je namreč spočela, je od Svetega Duha. Rodila bo sina, ki mu daj ime Jezus, zakaj on bo odrešil svoje ljudstvo njegovih grehov.« Ko se je Jožef zbudil iz spanja, je storil, kakor mu je naročil Gospodov angel, ter je svojo ženo vzel k sebi. (Mt 1,19–21.24)

V teh zadnjih dneh pred božičem naj nam bo kot vzpodbuda le eno vprašanje: Kako bi bilo, če bi ljudem letos ob božiču podarili to, po čemer resnično hrepenijo – sporočilo Boga, ki nam prihaja naproti?! (A. Schwarz)