Naj nastavim drugo lice?

Naj nastavim drugo lice?

Objavil Tadej Pagon, Z 0 Komentarjev, Kategorija: Duhovne misli,

Za »navodila« v današnji Božji besedi se zdi, da zahtevajo nemogoče. V njih čutimo povračilno pravo, iz katerega je Jezus navedel samo eno misel. V Svetem pismu se glasi takole: »…daj življenje za življenje, oko za oko, zob za zob roko za roko, nogo za nogo, opeklino za opeklino, rano za rano, modrico za modrico« (2 Mz 21,23-25). In vendar je bilo to pravo že korak naprej, ker je omejilo maščevanje, izvršeno na Lamehov način: »Kajti Kajn bo sedemkrat maščevan, Lameh pa sedeminsedemdesetkrat« (1 Mz 4,24). Kljub temu je bilo v Jezusovem času tudi povračilno pravo že zelo preseženo. V grškem svetu je Platon učil: »Na krivico se ne sme odgovoriti s krivico in nikomur ne smemo narediti nič slabega, kakršnokoli zlo nam je že prizadel.« V judovskem svetu pa je Qumranska skupnost postavila tole pravilo: »Nikomur ne bom vračal hudega s hudim, ampak bom vsem delal dobro, zakaj sodba pripada Bogu.«

Jezus se izrazi še bolje in nam opiše, kako se moramo obnašati pred krivico. V vsakem primeru je potreben aktiven in dobrotljiv odziv. Pred vsem tem stoji načelo: Ne upirajte se hudobnežu. Ne gre za to, da bi mu dali prosto pot. To ne pomeni, da oblikujemo družbo, v kateri noben zločin ne bo kaznovan. Jezus ne govori o tem. Uči nas, na kakšen način spremeniti človeško skupnost, predvsem pa, kako se mora v svetu obnašati skupnost njegovih učencev, da bi življenje slavilo zmago.

Prvi korak je zagotovo ta, da na nasilje ne odgovorimo z nasiljem, da ne vstopimo v njegovo peklensko kolesje; skušamo se obvladano soočiti s položajem. Takšen je pomen hiperboličnega izraza: če te kdo udari po desnem licu, mu nastavi še drugo. Tudi Jezusa so nekega dne udarili po enem licu, pa ni nastavil še drugega; skušal se je pogovoriti in je od tistega, ki ga je udaril, zahteval utemeljitev; skušal ga je pripraviti do tega, da bi razmislil, da bi se soočil s svojo odgovornostjo. K temu nas vabi! (Po: M. Galizziju)

»Kdor te prisili eno miljo daleč, pojdi z njim dve.«… »Ljubite svoje sovražnike in molite za tiste, ki vas preganjajo, da boste otroci vašega Očeta, ki je v nebesih. Zakaj on veleva svojemu soncu, da vzhaja nad hudobnimi in dobrimi, ter pošilja dež pravičnim in krivičnim« (prim. Mt 5,41.44–45).