Koliko odstotkov meri naš uspeh? (Lk 17,11–19)

Koliko odstotkov meri naš uspeh? (Lk 17,11–19)

Objavil Tadej Pagon, Z 0 Komentarjev, Kategorija: Duhovne misli,

Če je Jezus, ki je kot Božji Sin delal čudeže (v današnjem evangeliju je denimo ozdravljal gobavce), imel komaj desetodstoten uspeh in so ga ob trpljenju in križanju z izjemo enega apostola vsi zapustili, eden pa ga je celo izdal in drugi zatajil, kakšen uspeh naj potem pričakuje Cerkev, ki ne dela čudežev?

Cerkvi ni nikjer obljubljeno gospodovanje in kraljevanje, ampak ji je naročeno, naj služi. Če je kdaj v zgodovini hotela vladati in gospodovati, se ji je to krepko maščevalo. Njen ustanovitelj ji je napovedal, da bo ostala majhna čreda. Marsikje po svetu ne dosega niti deset odstotkov. Toda če bo sredi družbe kvas moralne, duhovne in človeške prenove, bo to dovolj. Kvasa v primerjavi s testom ni

Sv. Avguštin pravi: »Cerkev roma skozi zgodovino med preganjanji sveta in tolažbami Boga.« To dvoje je v vseh časih njen delež. Tudi danes, tudi pri nas je deležna napadov, sumničenja, predsodkov, obrekovanja in nagajanja. Toda bolj zaskrbljujoče bi bilo, če ne bi bilo tako, če se zanjo nihče ne bi več niti zmenil. Sv. Pavel je iz rimske ječe pisal sodelavcu Timoteju: »V ječi sem zaradi evangelija, zanj prenašam te verige, kakor da bi bil hudodelec. Toda Božja beseda ni vklenjena.« treba veliko, pomembno je le, da je kakovosten.

Bili so časi, ko so tudi pri nas zapirali in pobijali kristjane, duhovnike in redovnike. Ponekod po svetu se to še dogaja. A Božje besede ni mogoče zapreti in vkleniti. Vedno je enako živa, trka na vrata srca, sprašuje vest, vabi, priteguje, tolaži, navdušuje, rešuje, daje luč, smisel, da, celo ozdravlja. Tukaj je prava moč in bogastvo Cerkve in kristjanov. Njihovo resnično bogastvo je v tej besedi, ki je ni mogoče vkleniti in utišati. (Po: Ozare – TV Slovenija, 1995)

Eden izmed njih pa, ko je videl, da je ozdravljen, se je vrnil, in je z velikim glasom slavil Boga. In padel je na obraz pred njegove noge ter se mu zahvaljeval; in ta je bil Samarijan. Jezus pa je spregovoril: »Ali ni bilo deset očiščenih? Kje pa je onih devet? Ali se ni našel nobeden drug, da bi se vrnil in dal čast Bogu, razen tega tujca?« (Lk 17,15–18)

»Kje pa je onih devet?« sprašuje Jezus v današnjem evangeliju, ko se mu od ozdravljenih zahvali samo eden. Kje pa je danes tisoč in tisoče kristjanov, ki so prejeli sveti krst, sveto evharistijo, sveto birmo …, nas sprašuje Jezus, ko gleda po naših cerkvah. Bi tudi nam lahko rekel: »Vstani in pojdi! Tvoja vera te je rešila!«?