Bog ali denar

Bog ali denar

Objavil Tadej Pagon, Z 0 Komentarjev, Kategorija: Duhovne misli,

Ko smo slišali besede današnjega evangelija, ki med drugim govori: »Ne morete služiti Bogu in mamonu«, se postavi vprašanje: Kaj sploh pomeni služiti Bogu? Preden odgovorimo, se ozrimo na Jezusa in se vprašajmo: Kaj je storil, ko je bil skušan, ko mu je hudič obljubil popolno gospodovanje nad svetom in vso slavo sveta, z vsem njegovim bogastvom? Jezus je takrat odgovoril: »Gospoda, svojega Boga, počasti in samo njemu služi« (Mt 4,8–10). Kot človek je Jezus že izbral in sedaj to zahteva od nas. Na zemlji je živel kot nekdo, ki nima, kamor bi glavo naslonil (Mt 8,20); ko se je daroval, je nabiral zaklade v nebesih in tam jih je spet našel. Sedaj pa moramo izbrati mi. Na eni strani so denar, dobrine, udobnosti tega sveta; okleniti se jih pomeni živeti v temi. Na drugi strani je Bog. Po Svetem pismu in predvsem po evangeliju je služiti Bogu veličina, ker ne gre za to, da bi čutili, da smo služabniki, ampak otroci. Služiti Bogu pomeni sodelovati z njim, delovati v občestvu z njim, ki vedno spoštuje našo individualnost in našo osebnost ter nam pomaga, da jo do konca uresničimo, da bi tudi mi tako kot Sin in v Sinu mogli varno hoditi proti nebesom, kjer je naše srce.

Potem ko smo poslušali te Jezusove besede, je od naše izbire odvisno, če nam bo uspelo na pravi način urediti svoje moralno delovanje. Če bomo zares izbrali Boga, bomo sprevideli, da se bogastvo zrelativizira do skrajnosti, in bomo odkrili, da je namenjeno vsem. Vendar pustimo, da nam to pove Jezus! (Po: M. Galizziju)

Nihče ne more služiti dvema gospodoma: ali bo namreč enega sovražil in drugega ljubil, ali se bo enega držal in drugega zaničeval. Ne morete služiti Bogu in mamonu. (Mt 6,24)

Evangelij nas danes jasno vabi, da se odločimo le za eno pot. Ne moremo hkrati služiti Bogu in mamonu. Odločitev, za katero se bomo odločili, prepušča nam.